22 Temmuz 2016 Cuma

SAYAÇLAR

SAYAÇLAR


Hadi gelin, sayaçları bir tanıyalım;


Sayaç Modelleri

Sayaçlar elektrik enerjisi, sıvı ya da gaz hacmi, zaman ile mesafe ölçümünü yapabilen cihazlara verilen genel isimdir.Özel işler için kullanılan sayaçlar yer almaktadır. Sayaçlar hizmetlerine göre farklı kategorilere ayrılmaktadır. Park sayacı normal saat işlemindehizmet verip para atıldığında ayarlanan süre kadar çalışmak üzere saat kilidi açılmaktadır. Metre gösterge durumunda sayacın kaç dakika çalışacağı görülmektedir.
Taksimetre sayaçları hem gidilen mesafe, hem de ilerleyen süreyi takibini yaparak ücret hesaplamasını otomatik olarak yapmaktadır. Kilometre teli yardımcı ile alınan dönme hareketi, sayaç dişli donanımına yardımcı olmaktadır. Sayaç içerisinde ayrıca bir de saat yer almaktadır. Kilometre teli ile saat şaft dönüşü karşılaştırıldığında, en hızlı dönme işlemini sayaç, sayıcısını çevirmektedir. Sayıcı hesaplanmış olarak ücreti göstermektedir. Yakıt sayaçları petrol istasyonları içerisinde satılan yakıtın, hassas bir şekilde hacmi ile beraber bu hacme göre fiyatını en doğru şekilde hesaplayarak gösteren bir pompa düzeneğidir. Basit bir yakıt sayaç sisteminin ana depodan pompası ile çekilmiş olan yakıtla, fiyatı hesaplayan kompüter kısmı yer almaktadır. Sistem dişli tüp olup, elektrik motoru ile döndürülmektedir. Pompa sistemleri, yakıtı süzebilmek için filtrede yer almaktadır. Yakıt içerisindeki hava kabarcıkları, hava ayırıcı bölmelerde alınmaktadır. Yakıt sayaç içerisinden geçmesi durumunda metrenin kanatlarına çarparak döndürmektedir. Oluşan bu dönme hareketi hem yakıt hacmini hem de fiyatını doğru şekilde hesaplayabilmektedir. Dönme hareketlerini elektrik sinyallerine çevirmek suretiyle kullanılabilmektedir. Petrol istasyonları içerisinde bulunan yakıt sayaçları, elle çalıştırılabileceği gibi, para atıldığı zamanda çalışabilmektedir.
Elektrik sayaçları harcanan elektrik miktarını göstermektedir. Hacim anlamında harcanmış olan gaz miktarı gaz sayaçları ile ölçülmektedir. Uygulanma türüne göre göre çeşitli sayaçlar yer almaktadır. Çok miktarda gaz geçişi olan borularda ölçme, akışmetre türü sayaçlarla yapılmaktadır. Sayaç içerisinde bulunan kanatçıklara, gaz geçişi sırasında çarparak mile dönme hareketi vermektedir. Milin dönüşü işlemi sırasında geçen gaz miktarını, hacim anlamında gösterecek şekilde ayarlayarak dişli mekanizmalarını hareket ettirmektedir. Gaz geçiş türünü ölçmek için, diğer bir işlem ise iki odacık arasında yer alan basınç farkına göre çalışan sayaç kullanılmaktadır. 

Başlıca sayaç çeşitleri ise;
  • Mazot sayaçları,
  • Su sayaçları,
  • Süt sayaçları,
  • Kimyasal sayaçlar,
  • Debi kontrollü sayaçlar,
  • Fuel oil brülör sayaçları,
  • Adblue  sayaçları,
  • Yağ sayaçları ve
  • Tanker tipi akaryakıt sayaçlarıdır.
Bu sayaç çeşitlerini ve ünülerini aşağıdaki bağlantıyı ziyaret ederek inceleyebilir, dilerseniz de bu ürünleri online satın alabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder