18 Mart 2016 Cuma

KİMYASAL / MANYETİK POMPALAR

KİMYASAL POMPALAR

Kimyasal pompalar; tuz solüsyonları,  sıvı yağ, çözücü olmayan tekstil kimyasalları, tuzlu su, oksitleyici asitler, meyve suları, likit deteryan, motorin, gaz yağı ve organik sıvıların aktarılmasında kullanılan bir pompa çeşididir. Yani neredeyse her yerde! (bazı bulaşık makinelerinde bile :) )

Aa unutmadan; başlıkta belirtmiştim ama neredeyse araya kaynıyordu, kimyasal pompaları manyetik pompalar olarak da adlandırabiliriz.

Plastik enjeksiyon makinelerinin ve indüksiyon döküm ocaklarının soğutma ünitelerinin temizlenmesi için de kullanılan kimyasal pompalar, aynı zamanda sanayi tipi olan bulaşık makinelerinde de kullanılmaktadır. Kimyasal pompalar yüzey kaplama tesislerinde de kullanılmakta olan bir pompa çeşididir. Kimyasal pompalar kullanım yeri ve şartlarına göre içten teflon körük uygulaması ya da dıştan sıvı takviyeli çift mekanik salmastra yapabilen pompalardır. Manyetik pompa çalıştığı zaman mekanik salmastra yüzeylerinin sürtünmesinden meydana gelecek olan ısı plastik maddelere çok kolay bir şekilde zarar verip eritebileceğinden dolayı bu pompaların kesinlikle kuru çalıştırılmasına büyük bir özen gösterilmesi gerekir. Kimyasal pompalar sayesinde kimyasal asit ve bazik sıvıların transferleri yapılabilir. Kimyasal tank ve tankerlerin boşaltılabilmesi içinde kimyasal pompalardan destek alınır. Asit tanklarının sirkülasyonunu sağlamak amacı ile kullanılmakta olay kimyasal pompalar sayesinde baca gazında bulunan yıkama kelelerinde kimyasal sıvının nozullar pülverizasyonda da kullanılmaktadır.  Ayrıca kimyasal pompaların bir diğer kullanım alanı ise plakalı eşanjör, enjeksiyon kalıplarının ve devrelerinin de temizliğinde önemli bir etkisi bulunmaktadır. Piyasada bulunan tüm kimyasal pompaların kullanılacak olan kimyasalın ısısına ve cinsine göre birbirinden farklı gövde malzemeleri ve salmastra kombinasyonları bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı kimyasal pompa tercihi yaparken ilk olarak dikkat etmeniz nokta kullanacağınız kimyasal pompanın ne için kullanılıyor olduğunu bilmeniz olacaktır. Eğer ihtiyacınız doğrultusunda üretilmiş olan kimyasal pompa yerine bir başka kimyasal pompayı tercih ederseniz, kimyasal pompanın gövde yapısı ve mekanik salmastrası büyük bir ölçüde zarar göreceği için sizi yarı yolda bırakacak ve istenmeyen sorunlar ile karşı karşıya kalmanıza neden olacaktır.


Yukardaki fotoğrafta gördüğünüz bir kimyasal enjeksiyon pompası, Google görsellerde arayıp yabancı bir sayfadan (http://www.myschmitec.com/products/chemical-injection-pump/) aldım.





 Örnek bir ürün inceleyelim de adet yerini bulsun :)

Ürünümüzün adı MD 6 Manyetik Pompa, incelediğim sayfadaki satış fiyatı $100 dolar, yani şu anki kura göre 336 küsür liraya denk geliyor. 

Asidik bazik ve alkol türevi kimyevi maddeler için uygun 220v ile çalışan manyetik pompa.

demiş şair.. :) ve teknik özelliklerini de şöyle paylaşmışlar;



Teknik Özellikler

Yenilikçi yapısı sayesinde Alüminyum kapağı ile kaçak olmadan sıvı geçişi sağlar.
Çeşitli Sektör ve Uygulamalarda kullanılan kapsamlı Anti-korozyon tasarım.
Uzun ömürlü dayanıklı ve güvenilir Ağır seramik aks kolu
Kapalı(In-line) ortam kullanımı içindir
Volt :
100~120V
220~240V
Aralık (Frequency)
50 / 60Hz
Güç (Power)
6W
Saatteki Maksimum Debi (QMAX)
8-9 lt/dk
Maksimum Yükseklik(Hmax)
1-1,4 metre
Giriş - Çıkış





Ürün kaynak: http://www.pompa-sayac.com/manyetik-pompalar/17-md-6-manyetik-pompa.html


Kategori kaynak: http://www.pompa-sayac.com/36-manyetik-pompalar


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder