12 Nisan 2016 Salı

YÜKSEK BASINÇ POMPALARI

YÜKSEK BASINÇ POMPALARI


Yüksek basınç pompaları ile ilgili bilgilenmeden önce pompanın tanımını bir hatırlayalım; bir akışkanı bir yerden başka bir yere transfer eden ya da sevk etmeye yardımcı olan sisteme pompa denilmektedir.  

Pompalar, içine çekmiş olduğu akışkana kinetik ya da potansiyel enerji kazandırabilen bir sisteme sahiptir. Pompalar genel olarak akışkanları bir yerden başka bir yere iletmeye ve daha yükseğe çıkarmaya yarar, gazları sıkıştırarak kapalı kapıların içerisinde bulunan gazların boşaltılmasını sağlar. Yüksek basınç pompaları, basma ağzında dişliler iç içe girerek basınç oluşturmaktadır. Bu basınç sayesinde sıvının dışarı atılması sağlanır. Bu işlem sırasında yüksek basınçlı pompa sisteminin gösterdiği karşı dirence bağlı olarak ise yeni bir basınç üretir. Yüksek basınç pompasının milini her bir dönüşünde pompanın bulunduğu hacme kadar sıvı transferi sağlanır. Bu sistemin işleyişi ise yüksek basınçlı pompanın kapasitesine, büyüklüğüne ve devri ile doğru orantıda yer alır. Yüksek basınç pompaları pek çok alanda ve değişik amaçlar ile kullanılan bir pompa türüdür. Yüksek basınçlı pompalar; makine ve mühendislik uygulamaları sırasında, petrol endüstrisi ve gaz endüstrisinde, kimya sanayisi ve ilaç sanayisinde, madencilik ve inşaat sektöründe, savunma, otomotiv sektörü ve havacılık sektöründe de çok fazla kullanılan bir pompa türüdür. Yüksek basınçlı pompalar, akışkanın viskozitesine bağlı olarak kapasitesindeki basınç oranı kadar akışkan transferinde kullanılmaktadır. Yüksek basınçlı pompalar pozitif deplasmana sahip olarak iki adet dişli parçadan meydana gelmektedir. Yüksek basınçlı pompalar aynı zamanda; talaşlı imalat işlerinde, bor yağlarının transfer edilmesinde, boyama kabinleri, tortu ve boyaların giderilmesi işleminde, oto servis istasyonları, yanık yağların toplanması için sanayi atıkları ve pis suların arıtılma tesislerinde çok sık olarak kullanılan bir pompa türü olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Aynı zamanda yüksek basınçlı pompalar akışkan olmayan çok yoğun maddelerin de transferinde kullanılmaktadır. Bunlar genel olarak pasta ve krem gibi materyallerdir. Yüksek basınç pompalarının en büyük özelliği ise yüksek çıkış basıncına sahip olmalarıdır. Hava tahrikli olan yüksek basınç pompaları ise patlama riski olan alanlarda kullanıma uygun olarak dizayn edilen bir pompa çeşididir.     




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder