24 Nisan 2016 Pazar

DOZAJ POMPALARI

DOZAJ POMPALARI


Dozaj pompa asit, klor, sıvı gübre ve bunun gibi kimyasalların dozlu bir şekilde verilmesi gereken havuz içme suyu ve zirai sulama gibi pek çok alanda kullanılmak üzere tasarlanmış olan hassas dozlama yapabilen cihazlara dozaj pompaları denilmektedir.



Dozaj pompaları kullanım alanı çok fazla olan bir pompa çeşididir. İçme suyu ve proses suyu dezenfeksiyonu için hazırlanmış olan sodyum hipoklorit çözeltisi için kullanılmaktadır. Aynı zamanda içme suyu dezenfeksiyonu uygulaması içinde uygun olan kalsiyum hipoklorit çözeltilerinin dozlanması için de dozaj pompaları kullanılmaktadır. Ayrıca dozaj pompaları havuz suyunun dezenfeksiyonu için de tercih edilen bir pompa türüdür. Burada diklor olarak adlandırılan çözeltilerin dozlanmasını sağlamak amacı ile kullanıldığı görülmektedir. Doğru bir dozaj pompası tercihi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi ise; klor dozlama uygulaması yapılacak olan suyun hem günlük hem de saatlik miktarı yani debisi bilinmelidir. Aynı zamanda klor dozlaması yapılacak olan hattın basınç değerlerine de hakim olmak gerekmektedir. Dozaj pompaları ile klor dozajını farklı noktalardan yapabilmekte mümkündür. Dozaj pompası ile klor dozlaması yapılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli faktör ise kuşkusuz ki uygulama için yeterli bekleme süresini sağlamak olacaktır. Çünkü dozajlama uygulamasına maruz kalan klorun gerekli olan dezenfeksiyon durumunu sağlayabilmesi için ve içeriğindeki mikropları öldürebilmesi için belirli bir süre beklemede kalmasına ihtiyacı vardır. Dozaj pompalarının genel özellikleri arasında öne çıkan ilk nokta kolay kullanıma sahip olmasıdır. Dikey monte edilebilen dozaj pompaları tasarımı ile kolay ve esnek kullanıma oldukça elverişli olan bir pompa türüdür. Dozaj pompalarının bir diğer önemli özelliği ise, aşındırıcı olan kimyasal akışkanlara karşı yüksek oranda dayanıklılığı olan tamamı plastik gövdelere sahip olmalarıdır.

Dozaj pompaları elektronik devre ile kontrol edilebilen elektromıknatıs özelliğine sahiptir ve çok daha uzun ömürlü teflon diyaframları bulunur. Dozaj pompalarında seramik bilyeli tasarıma sahip olanların ise çok daha az bakım ihtiyacı vardır. Bu sebepten dolayı aynı zamanda tasarruf etmenize de yardımcı olur. Dozaj pompaları basma ve emme aksesuarları ile bir bütünlük içerisinde çalışmaktadır.



Özetle dozaj pompa; klor veya endüstriyel madde dozajlamalarında kullanabileceğiniz analog, dijital, problem kontrollü dozajlama pompalarıdır. Yerli ve italyan markaları mevcuttur.


Dozaj Pompa Çeşitleri 3 ana başlık altında toplanabilir şöyle ki;

  1. SABİT ANALOG DOZAJ POMPALARI
  2. ORANSAL DOZAJ POMPALARI
  3. ZAMANLAMALI DOZAJ POMPALARI




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder