20 Nisan 2016 Çarşamba

VAKUM POMPALARI

VAKUM POMPALARI

Vakum pompalarının çalışma prensibini inceleyerek, hangi alanlarda nasıl kullanıldığını anlamak ve ne işe yaradığını çözmek çok daha kolay olacaktır. Gazın emilmesi olayı dönen bir sıvı halkası ile gerçekleşmektedir. Fan ve mil gövde bölümüne göre eksantrik bir şekilde yerleştirilir. Vakum pompaları çalıştığı sırada fan, içerisinde bulunan sıvıyı merkezkaç kuvveti etkisi ile gövdenin iç çeperlerine doğru savurur ve böylece sıvı halkası oluşur.
Oluşan bu sıvı halkasının ortasındaki bölümde ise fan kanatlarında hacmin daralması ve genişlemesi ile emme kısmından emilen gaz, çıkış kısmında bir miktar sıvı ile birlikte tahliye edilmektedir. Vakum pompalarının hareketleri parçaları, pompa gövdesinin sabit olan parçaları ile temas halinde olmadığından dolayı çalışma sırasında mekanik aşınma durumu çok az bir miktarda olmaktadır. Bu sistemde ısının yok edilmesini ve sıvı halkasının sürekliliğini sağlayabilmek için vakum pompalarının devamlı olarak servis ısısı ile desteklenmesi gerekmektedir. Servis ısısı için normalde su kullanılmaktadır. Vakum pompaları pek çok farklı alanda kullanılmakta olan bir pompa türüdür. Bu kullanım alanlarına göre özel olarak üretilen çeşitli vakum pompaları bulunmaktadır. Sıvı halkalı, tek kademeli ve çift kademeli, kuru ve yağlı paletli, loblu, vidalı ve kancalı gibi farkla alanlara uygun vakum pompaları bulunmaktadır. Çok geniş bir kullanım alanına sahip olan vakum pompaları hayatımızın neredeyse her köşesinde kullanılmaktadır. Gıda, elektrik ve elektronik, sağlık, yapı ve inşaat, tekstil gibi pek çok farklı sektörde vakum teknolojisi kullanılır. Vakum pompaları ile bir ortamda mevcut olan gazın ya da buharın boşalmasını sağlayabilirsiniz. Elektrikli vakum üreticileri grubunda olan vakum pompalarının özellikleri ise; büyük hacme sahip olan sistemlerde elde edilebilecek olan en yüksek vakum değeri olmasıdır. 
Vakum pompaları az bakım gerektirir ve merkezi vakum üreticisi olarak da kullanılması için uygun bir özellik taşımaktadır. Yağlı tip ve kuru tip olarak ayrılmakta olan vakum pompalarından kuru tip olan vakum pompası; hava sızdırmaz iş parçaları taşınmasında kullanılmaktadır. Yağlı tip vakum pompaları ise,yüksek vakum değerleri üretirler ve sessiz bir şekilde çalışırlar. Vakum pompaları tercihinde bulunurken kullanım alanına uygun olanını seçmeniz en önemli husus olacaktır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder