17 Mayıs 2016 Salı

DİŞLİ POMPALAR - İçten, Dıştan Dişli Pompalar

DİŞLİ POMPALAR


Pompa üzerinde giriş ve çıkış delikleri olan; gövde, tahrik motoruna bağlı bir şekilde çeviren dişli, diğeri ise çevrilen dişliden oluşan pompa türüne dişli pompa denir. 

 Dişli Pompa Grupları


Dişli pompalar, diş durumlarına göre ise iki ayrı grupta incelenmektedir. Birincisi dıştan dişli pompa olan iki ayrı dişe sahip pompadır. İkincisi ise içten dişli pompa olan iç içe dişi olan pompalardır. 

Dıştan dişli pompa görseli:

 










İçten dişli pompa görseli



Dişli pompaların hem avantajı hem de dezavantajı bulunmaktadır. Dişli pompaların avantajları; normal basınca sahip olması, hızının yüksek olması, normal bir ses düzeyinde çalışması ve malzeme kısıtlamasının olmamasıdır. Dişli pompaların dezavantajları ise; sıvı naklinin gerçekleşmesi için dört yatağa ihtiyaç duyması ve yüksek yoğunluğa sahip olan maddeleri basamıyor olmasıdır. Dişli pompalar; yakıt ve madeni yağların transferinde, kimyasal katkı ve polimerlerin transferinde, asit ve kostiklerin transferinde kullanılmakta olan bir pompa türüdür. Dişli pompalar birbiriyle çalışmakta olan iki dişli, bir gövde içerisinde monte edilmektedir. Tahrik miline bağlı olan dişli, avare dişliye hareket kazandırır. Gövdede birbiri ile çalışmakta olan bu dişlilerin hareketinden dolayı ortaya çıkan vakum ise akışkan maddeleri pompanın içerisine doğru taşımaya yardımcı olur. Bu akışkan dişli boşluklarına dolar ve dişlilerin birbiriyle yapmış olduğu hareketler sayesinde ortaya çıkan basıncın altında pompa çıkış noktasına doğru ilerlemeye başlar. Dişli pompalar her iki yönde de çalışabilen pompalardır. Dişli pompaların iç boşlukları dar bir yapıda olduğu için çok daha güvenilir ve kontrollü bir şekilde sıvı akışının gerçekleşmesini sağlamaktadır. Bu sebepten dolayı özellikle polimerler, yakıt ve kimyasal katkı maddelerini içeren oldukça hassas olan transferlerin kullanımı için uygun olan pompalardır. 
Dişli pompalar ile transferi sağlanan bazı sıvılara örnek vermek gerekir ise; asfalt, asit, bal, bitkisel yağ transferi, boya, cam suyu, deterjan, eritilmiş lastik transferi, çikolata, glikoz, hayvansal yağ transferi, jelatin, katran, jel transferi, krema, madeni yağlar, motorin, matbaa mürekkebi transferi, petrol ürünleri, reçine, sabun hammaddesi, şampuan, sıcak yağların transferi, şuruplar, tatlandırıcılar, vernik, tutkal ve zeytin yağı transferi gibi pek çok farklı alanda dişli pompalar kullanılmaktadır.



Referans adresimizde kısa açıklama olarak;  
Yağ ve Mazot türevi kalın endüstiriyel materyaller için kullanılabilirler.
tanımı kullanılmış. 
ilgili kategoriyi http://www.pompa-sayac.com/65-disli-pompalar adresinden inceleyebilir, dilerseniz online alışveriş yapabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder